preskoči na sadržaj
Događanja_2020/2021

Rođena glumica

Na ovogodišnju županijsku smotru LiDraNo 2021. čiji je organizator bila naša škola 16.ožujka 2021. godine moramo se još jednom osvrnuti jer sudionici u ovim izazovnim vremenima to i te kako zaslužuju. Nije lako vježbati i naučiti tekst koji traje i do četiri minute, nakon toga čitalačkim probama i glumačkim vježbama nebrojeno puta ponavljati jednu te istu rečenicu ili frazu kako bi se postiglo ono što učenik i mentor misle da je, ne dobro, već izvrsno. I sve to, naravno, online ili pod zimskim praznicima dok svi ostali uživaju u čarima bezbrižnog odmora. Puno sati vježbe, mukotrpnog rada i truda, pokoje suze i „knedle u grlu“ već treću godinu za redom strpljivo odrađuje naša Eni Vibović učenica 7.a razreda. Od petog razreda kada se počela pojavljivati na smotrama dramsko – scenskog izraza osvaja publiku i razna povjerenstva svojom ležernom pojavom na sceni, pravilnom artikulacijom, glumom i općenito, kako se drugima čini, lakoćom izvedbe. No, samo ona i njezina mentorica, učiteljica Valentina Miller, znaju da se upravo ta „lakoća“ postiže samo uz jako puno truda i vježbe.

      

Ove godine Eni se predstavila govorenjem monologa Sutra, književnice Jasminke Tihi – Stepanić. Na okruglom stolu nakon završetka smotre povjerenstvo uvijek raspravlja i savjetuje izvođače o točkama koje su izveli. Kad je došao red na Eni, Ivan Đuričić, državni povjerenik, izjavio je: „Eni, ja iskreno ne znam što bih rekao...“ i nakon tih riječi, napravivši kratku stanku, nastavio nizati petminutne pohvale izvedbe koju je Eni izvela. Što reći? Lijepo je čuti da je netko prepoznao rad učenice i mentorice. Sreći nema kraja. Eni se izravno plasirala na državnu smotru LiDraNo 2021. gdje će zajedno sa svojim prijateljem Leonardom Reichom iz Osnovne škole „Petar Zrinski“ Šenkovec „braniti boje“ Međimurske županije krajem travnja. Sreću i uspjeh je malo zasjenila sveprisutna korona zbog koje ne možemo u Šibenik na smotru koja se uvijek tamo održava tri dana, no sigurne smo da će osjećaj topline oko srca još dugo biti prisutan u nama.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Micek  datum: 12. 4. 2021. 12:31

Ususret Uskrsu

Ušli smo u Veliki tjedan. Učenici 2.b i 4.c "upalili" su svoje vuzmenke njegujući tako naše stare međimurske običaje. Pogledajte samo kako su bili kreativni

Učenici 6.a izrađivali su na satu informatike u alatu Poster my wall prigodne čestitke. Poveznica

 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Micek  datum: 30. 3. 2021. 08:04

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ LIKOVNE KULTURE – LIK 2021.

LIK je već tradicionalno natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna koje organiziraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i Obrazovanje. Učenici u kategoriji A1(osnovne škole)  istraživali su na temu-poticaj Hrvatska folklorna i tradicijska etnografska baština.

 Ove školske godine na županijskom natjecanju Međimurske županije sudjelovalo je ukupno 64 učenika, od čega 51 iz osnovnih i 12 učenika iz srednjih škola. Te je županijsko povjerenstvo na Državnu razinu natjecanja uputilo tri najbolja osnovnoškolska i tri srednjoškolska likovna rada.

Među ta tri najbolja rada našao se i rad naše učenice osmog razreda Helena Lesjak. A na izložbi su radovi: Ene Buhin, Nine Turk i Tie Mlinarić. Za županijsko natjecanje pripremala ih je učiteljica likovne kulture Emina Kefelja.

Učenicama i mentorici čestitamo, te Vas pozivamo da uživate u izložbi na poveznici.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Micek  datum: 28. 3. 2021. 20:15

BUDIMO PRIJATELJI

Učenici 2.b/4.c PŠ Gardinovec i ove su godine marljivo pripremali projekt pod nazivom Budimo prijatelji. 

Dogovarajući željena pravila ponašanja na početku školske godine učenici su naglasili da u školi žele nenasilnu komunikaciju. Razgovarajući o ponašanju učenika  zaključili su da i među njima povremeno izbivaju sukobi. Zapitali su se možemo li nešto promijeniti po tom pitanju? Uz podršku učiteljice Lidije i asistentice Jelene odradili su pregršt radionica, ali i izradili kratak video. Projekt će Lana, Noah, Fabian i Ema predstaviti na smotri projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja.

video

portfolio projekta

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Micek  datum: 28. 3. 2021. 10:26

Od  22. do  26. ožujka obilježava se tjeDAN ZA DARovitost, a pošto u 2.a ima puno sportskih talenata,  obilježili su ga u znaku sporta. Dio učenika prezentirao  je svoje vještine kojima se bave izvan škole. Tako su se razredu našli košarkaši, nogometaši, gimnastičarke, odbojkašica, mažoretkinja te polaznica plesne škole. Pogledajte u videozapisu fotografije koje je s nama podijelila njihova učiteljica Martina Kolar.

Videozapis

 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Micek  datum: 28. 3. 2021. 10:06

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. I naša se škola već tradicionalno uključuje u obilježavanje tog dana. Učenica 4.a Noemi objasnila je svojim prijateljima sve o Down sindromu i svakog učenika iz razreda počastila gumenim bombonima. Noseći šarene čarape  poručujemo da smo upravo u različitostima SVI jednaki i jednakovrijedni.

Fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Micek  datum: 23. 3. 2021. 20:08

Mjesec borbe protiv ovisnosti

U suradnji s Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije i Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije u sklopu Školskog preventivnog programa i naša škola uključila se u obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Mjesec borbe proti ovisnosti obilježava se svake godine od 15.11.-15.12. kako bi se podigla društvena svijest o tome da je zlouporaba sredstava ovisnosti jedan  od vodećih javnozdravstvenih problema, kako u cijeloj Europi, tako i kod nas, te je vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti među djecom i mladima.

U suradnji sa Županijskim stručnim vijećem hrvatskog jezika osnovnih i srednjih škola, učenicima 8. razreda osnovne i 1. razreda srednje škole upućen je poziv za sudjelovanje u literarnom natječaju „Moja snaga u izazovnim vremenima“.

Naše učenice 8.b razreda Larisa Novak, Adela Dvorščak, Barbara Kos, Ena Buhin, Lorena Lukman i Marta Hajdarović sudjelovale su sa svojim literarnim radovima pod mentorstvom prof. Mirjane Turk i pedagoginje Mirele Miljan. Njihovi radovi uvršteni su u zbirku radova učenika osnovnih i srednjih škola Međimurske županije koju možete pogledati u prilogu. Učenice su za svoj trud nagrađene zahvalnicama i zaštitnim maskicama s prigodnom porukom.

Zbirka svih radova

  

 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Micek  datum: 2. 3. 2021. 09:22

" Tonkin veliki prijatelj" i u našoj školskoj knjižnici

S radošću možemo reći da je slikovnica „Tonkin veliki prijatelj“ našla svoje mjesto i na policama knjižnice OŠ Belica. Veliko hvala gospodinu  Leonardu Baksi Čečiju i njegovoj rođakinji  Evi Lajtman, učenici OŠ Belica na velikodušnoj donaciji.

https://zaklada-ana-rukavina.hr/tonkin-veliki-prijatelj/

    

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Micek  datum: 2. 3. 2021. 09:13

# nasilje prestaje ovdje

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

U našoj je školi danas sve bilo u znaku roznih majica. Učenici i učitelji poslali su jasnu poruku da ne podržavamo nasilje.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Micek  datum: 24. 2. 2021. 20:39

LIDICE 2021.

Međunarodna izložba dječje likovne umjetnosti Lidice jedna je od najvećih i najznačajnijih manifestacija dječjeg stvaralaštva u svijetu, osnovana davne 1967. godine.

U studenom 2020. godine Hrvatski školski muzej je objavio likovni natječaj za djecu na temu 49. Međunarodne izložbe dječje likovne umjetnosti – ROBOT i UMJETNA INTELIGENCIJA. Od pristiglih 150 likovnih radova stručno povjerenstvo odabralo je 43 rada za slanje na 49. Međunarodnu izložbu dječjeg likovnog stvaralaštva Lidice 2021. u Republiku Češku. Među odabranima su likovni radovi učenika 7.a razreda: Tina Janušića, Eni Vibović, Dine Škvorca, Benjamina Makara i Svena Petara Colarića. Čestitke učenicima i njihovoj mentorici učiteljici likovne kulture Emini Kefelja.

Radovi učenika_OŠ Belica

Odabrane radove možete vidjeti na poveznici

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Micek  datum: 9. 2. 2021. 20:27

Nagrada Međimurske prirode

U petak 11.12.2020. našu školu posjetila je Sara Janković, djelatnica Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode; čija je osnovna djelatnost zaštita prirodnog okoliša i biološke raznolikosti Međimurske županije. Razlog posjete je njihova želja da nagrade našu učenicu Rahelu Magdalenič čiji je rad bio među 20 pohvaljenih na izložbi  UHULI-a („Tradicija i suvremenost“ - tema likovnih radova bila je zaštita prirodnog okoliša i biološke raznolikosti) i njezinu mentoricu Eminu Kefelja koja kontinuirano potiče učenike naše škole na kreativno izražavanje.

Ovim putem se još jednom najiskrenije zahvaljujemo djelatnicima Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode što su prepoznali i nagradili rad naše učenica ali i ostalih učenika Međimurske županije.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Micek  datum: 29. 12. 2020. 16:39

TRADICIJA I SUVREMENOST – ZAŠTITA PRIRODNOG OKOLIŠA I BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI U LIKOVNOM IZRIČAJU DJECE

Udruga hrvatskih učitelja likovne izobrazbe (UHULI) već 20 godina kontinuirano održava natječaj Tradicija i suvremenost, 17 godina uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, a posljednjih godina uz pomoć Ministarstva kulture i medija, Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba i uz pomoć entuzijastičnih članova udruge. Ove godine na natječaj se odazvalo 80 osnovnih škola i 4 centra za djecu s posebnim potrebama. Pristiglo je 816 učeničkih radova, a 223 rada su odabrana za izložbu.

Likovni rad, sada već bivša učenica naše škole Rahela Magdalenić, nastao pod mentorstvom učiteljice likovne kulture Emine Kefelja pohvaljen je od strane stručnog žirija te je izložen na virtualnoj izložbi u Muzeju Mimara.

Uživajte na izložbi u ljepoti i bogatstvu dječjeg likovnog stvaralaštva i njihovim vizualnim porukama!

Virtualna izložba: link

Katalog izložbe: link

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Micek  datum: 6. 12. 2020. 21:14

Likovno-literarnom natječaju „Deca, moja deca“

Cilj ovog natječaja bio je potaknuti učenike na kreativnost i stvaralaštvo s ciljem očuvanja sjećanja na primadonu međimurske popevke, Tetu Lizu i iznimnu vrijednost međimurske popevke kao kulturno-umjetničke baštine.  Motiv likovnog natječaja bio je sam lik Elizabete Toplek – Tete Lize, a radovi su mogu biti rađeni u svim likovnim tehnikama. Učenici 8.a razreda Ema Krnjak, Filip Železnjak, Martina Braniša, Mateo Srpak i Nika Novak i učenice 6.a razreda Nina Turk i Tia Mlinarić dočarali su svoje viđenje Tete Lize, pod mentorstvom svoje učiteljice likovne kulture Emine Kefelja na kreativan i zanimljiv način.

Fotogalerija radova učenika OŠ Belica

S obzirom na epidemiološke mjere, susret nažalost nije mogao biti održani te je uz izložbu koja se nalazi holu Osnovne škole Donja Dubrava priređena i virtualnu izložbu koju možete pogledati na ovoj poveznici.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Micek  datum: 6. 12. 2020. 21:08

Dabar 2020.

OŠ Belica je  po peti  put  sudjelovala  u međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar. Ove godine naši učenici natjecali su se u kategorijama MiliDabar (4. razredi), KiloDabar (5. i 6. razredi) i MegaDabar (7. i 8. razredi).

Čestitamo svim učenicima koji su skupili hrabrost i okušali se u online natjecanju. Posebno smo ponosni na učenike koji su se plasirali među 10% najboljih u Hrvatskoj, a to su:  Natan Janušić (4.b), Niko Kocijan (4.b), Mateo Turk (7.b) i Marta Hajdarović (8.b). Oni su nagrađeni zlatnim diplomama. Mentorica učenicima bila je učiteljica Silvija Micek.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Micek  datum: 24. 11. 2020. 21:14

Vukovar u srcu

Uz riječi Siniše Glavaševića prisjećamo se žrtve Vukovara s mislima u bolju budućnost i nadom da se stradanja nikada više ne ponove. Učenici i učitelji naše škole u skladu s epidemiološkim mjerama na satovima su odali počast Gradu heroju. 

"Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti.

A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi!"

Učenici 7.b razreda na nastavi informatike ponovili su oblikovanje ćelija u Excelu ispisujući ponosno ime Vukovara i izradu manjih videozapisa na temu Vukovar. 

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Micek  datum: 17. 11. 2020. 14:05

Kad bi spomenici pričali, a legende oživjele" - Natjecanje – izložba LIK 2020

U umjetnosti su često poticaj za likovni rad bile poznate ličnosti, književna djela ili priče te legende i mitovi. Svako mjesto ima neki spomenik ili priču koju možemo istražiti i ispričati na nov i suvremeni način, pričajući o tome po čemu je netko bio poznat ili prepričavajući što je neki spomenik doživio gledajući ispred sebe ljude i događaje koji su ispred i pored njega prolazili, odlazili i s vremenom se izmjenjivali. Legenda može biti oživljena na nov i suvremeni način tako da zamišljamo što bi bilo da se odvija u današnje vrijeme.

Ova tema pod mentorstvom učiteljice likovne kulture Emine Kefelja potaknula je učenike da zarone u svijet legendi i mitova našeg Međimurja te da se kreativno izraze. Naj uspješniji u tome bili su: Marta Hajdarović, Klara Dvorščak, Leon Žganec i Nina Turk. Sa svojim likovnim radovima plasirali su se na županijsko natjecanje. Umjesto izložbi likovnih radova koja se već tradicionalno održava u zgradi Scheier zbog epidemiološke situacije, na županijskoj razini održana je virtualna izložba.

Pozivamo Vas da pogledate virtualnu izložbu na ovoj poveznici:

http://domagoj-trojko.from.hr/lik2020/#_

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Micek  datum: 12. 11. 2020. 09:32

Likovno-literarni natječaj Planet na rubu!

Knjižnica „Nikola Zrinski“ Čakovec u razdoblju od 15.10. do 15.11. obilježava Mjesec hrvatske knjige. Tim povodom poziva škole na suradnju jer im je želja uključiti što više djece u aktivnosti vezane uz čitanje. Čitanje potiče maštu i kreativnost, socijalne sposobnosti te pridonosi bržem učenju i boljem snalaženju u komunikaciji s drugima. Ovogodišnja je manifestacija posvećena planetu Zemlji, u povodu 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta zemlje, a moto je Razlistaj se! Tim povodom Knjižnica „Nikola Zrinski“ organizira likovno-literarni natječaj Planet na rubu!

Učiteljica likovne kulture Emina Kefelja, potaknula je naše marljive kreativce da istraže zadanu temu i da se izraze u obliku likovnog rada. Naj uspješniju u tome bile su učenice 5. razreda Maša Bratišćak, Anja Kerovec, Melani Strahija, Eva Lajtman i učenica 8.a razreda Helena Lesjak. Njihovi likovni radovi izloženi su u prostorijama dječjeg odjela knjižnice Nikola Zrinski“ u Čakovcu. Izložbu možete razgledati do 15.11.2020.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Micek  datum: 12. 11. 2020. 09:28

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Blago danu koji počne mirisima kruha!

Kada gladnom ponudiš kruha
Neka to bude srca čista.
Da mu osmjeh od uha do uha
Ugrije dušu i slobodno blista.

Kada nekom ponudiš kruha
Pokušaj to slobodno dati,
I ne gledaj kakvog je ruha
I može li i on što dati.

Ponudi kruha onom kom' treba,
Ponudi kruh za spas od gladi,
Pa ćeš imati blagoslov Neba,
Što krila daje sreći i nadi.

Drago Sunce, zemljo draga,
Hvala Vam za Vaša blaga.

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Micek  datum: 12. 10. 2020. 17:32

Europski dan jezika

Jeste li znali da...?

Postoji između 6000 i 7000 jezika u svijetu, koje govori 7 milijardi ljudi, podijeljenih u 189 samostalnih država.

Postoji oko 225 autohtonih jezika u Europi - oko 3% od ukupnog svjetskog broja.

Najmanje polovica svjetskog stanovništva je dvojezična ili višejezična, tj. govore dva ili više jezika. Višejezičnost nosi sa sobom mnoge prednosti: to čini učenje dodatnih jezika lakšim, proširuje proces razmišljanja i njeguje kontakte s drugim ljudima i njihovim kulturama.

Europski dan jezika u našoj školi obilježili smo prigodnim porukama. Naš moto je bio zdravlje:

Govori kroz masku!   Sprich durch die Maske! Speak through the mask! 

Ostanite zdravi!  Bleibt gesund!  Stay healthy!

  :: opširnije :: 


objavio: Silvija Micek  datum: 30. 9. 2020. 07:35
 


Static HTML
Oglasna ploča

       

       

PROTOKOL RADA OŠ BELICA 2021./2022.

   


Korisni linkovi
Pomoć u učenju

obrazovanje
 • MZOS
 • AZOO
 • skole.hr


Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 11. 2011.

Ukupno: 368481
Ovaj mjesec: 195
Ovaj tjedan: 618
Danas: 195
preskoči na navigaciju